Συνδρομή

horiatika.press@gmail.com

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν κάνει το καλοκαίρι αφόρητο ακόμη και στο χωριό

Με φόντο διαρκή κύματα καύσωνα, πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει σε διάφορα μέρη της χώρας καταστρέφοντας στο πέρασμά τους ανθρώπινο βιός και τον φυσικό πλούτο του τόπου. Μπορεί οι πυρκαγιές να μην είναι στο κατώφλι μας, οι ακραίες όμως καιρικές συνθήκες είναι συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης που αισθανόμαστε ακόμη και στα δικά μας ορεινά χωριά.

Τα τελευταία χρόνια, με κάθε καλοκαίρι που ζυγώνει, ο καύσωνας μοιάζει μόνιμη συνθήκη της εποχής. Και αν κάποτε το χωριό αποτελούσε καταφύγιο δροσιάς σε σύγκριση με τα τσιμέντα της πόλης, τώρα οι θερμοκρασίες είναι συχνά αφόρητες ακόμη και εδώ. Το θερμόμετρο, ήδη από τις πρωινές ώρες, φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας τους 40°C το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Στα περισσότερα σπίτια, τα κλιματιστικά, αν υπάρχουν, καίνε πριν ακόμα ο ήλιος ανέβει ψηλά έως τις πρώτες βραδινές ώρες, που η θερμοκρασία επιτέλους πέφτει. 

Στις συνθήκες αυτές, που προκαλούν σε όλους μια αίσθηση εξάντλησης και γενικότερης ατονίας, είναι εκτεθειμένα τα δύο μεγαλύτερα και πιο ευάλωτα ποσοστά του χωριού: όσοι δηλαδή δουλεύουν στην ύπαιθρο, αλλά και οι ηλικιωμένοι που αποτελούν την δημογραφική πλειοψηφία. Η γειτόνισσά μας η κ. Ελένη, 81 ετών, δουλεύει το κλιματιστικό όλη σχεδόν την ημέρα χωρίς να είναι το μοναδικό στο χωριό. Είναι όμως από τους τυχερούς. Τι συμβαίνει με όσους δεν έχουν κλιματισμό, με όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν τις δουλειές τους παρά τις συνθήκες; Στη Ευρώπη πέρσι καταγράφηκαν 61.000 θάνατοι από τις ακραίες θερμοκρασίες. Η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες τέσσερις χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα σε αναλογία με τον πληθυσμό τους με πάνω από 3.000 θανάτους και με την συντριπτική πλειονότητα να είναι ηλικιωμένοι άνω των 80.

Ήδη από τις αρχές του Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus κατέγραψε τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τον μήνα αυτό. Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με την 3η και τη 4η Ιουλίου να σημειώνουν τις δύο θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από το 1979, ένα ρεκόρ που με εκτιμήσεις ειδικών μάλλον θα καταρρίπτεται διαρκώς από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), κατά την επόμενη πενταετία προβλέπεται πως θα έχουμε τις πιο ζεστές περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημειώνει πως σφοδρά κύματα καύσωνα θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. 

Τα βράδια στο χωριό παραμένουν ακόμα δροσερά. Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα. Είναι πολλοί, δυστυχώς, εκείνοι στα χωριά που αντιλαμβάνονται τους όρους «κλιματική κρίση» και «κλιματική αλλαγή» σαν κάτι αόριστο και μακρινό. Είναι ακόμα περισσότεροι οι αρμόδιοι που, όπως οφείλουν, αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του όρου «κρίση», χωρίς όμως να δρουν ανάλογα. Αναμφίβολα όμως όλοι την βιώνουμε, χρόνο με το χρόνο, όταν το καλοκαίρι, η εποχή της ξεγνοιασιάς, μετατρέπεται σε περίοδο υπομονής και θερμικής εξάντλησης.

*Η Αγγελική έχει καταγωγή από την Κορμίστα.

Δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 7.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *