Συνδρομή

horiatika.press@gmail.com

Vamvakou Experience Festival 2025 – Μια βιωματική γιορτή παράδοσης, μουσικής και ψωμιού

Μια γεύση από το Φεστιβάλ σε ένα χωριό που έχει αναγεννηθεί

Πάρε μία ανάσα. Κλείσε τα μάτια. Φαντάσου ένα ορεινό χωριό κρυμμένο στα έλατα, όπου οι ήχοι της φύσης μπλέκονται με μουσική, η παράδοση συναντά το σύγχρονο και οι καλοκαιρινές αναμνήσεις γεννιούνται σε κάθε βήμα. Αυτό το χωριό είναι η Βαμβακού Λακωνίας όπου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, στις 28 και 29 Ιουνίου 2025, μεταμορφώθηκε για μία ακόμη χρονιά σε έναν ζωντανό, πολυδιάστατο καμβά πολιτισμού και δημιουργικότητας, φιλοξενώντας το Vamvakou Experience Festival 2025. Μέσα στην καρδιά του Πάρνωνα, το χωριό ζωντάνεψε με μουσικές, παραδόσεις, εργαστήρια, δρώμενα και αμέτρητες καλοκαιρινές αναμνήσεις που δημιούργησαν ένα μοναδικό διήμερο για μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για το εγχείρημα «Vamvakou Revival»:


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Vamvakou Revival ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα νέων
με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, τον Ανάργυρο, την Ελένη, τον Τάσο και τον
Χάρη, και υλοποιεί την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς με την υποστήριξη του
Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το
κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο
κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός χωριού
«πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την
επιστροφή μόνιμων κατοίκων.

Η εμπειρία του ψωμιού: Breaking Bread στη Βαμβακού

Πηγή: Vamvakou Revival – Αναβίωση Βαμβακούς, facebook.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, η παραδοσιακή τέχνη του ψωμιού αναβιώθηκε στη Βαμβακού και σε συνεργασία με την THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (TTS) και το Arts & Culture Research Lab Observatorium, που έφερε στο χωριό τη 13η δράση «Breaking Βread». Μία σπουδή του επιτραπέζιου ψωμιού, της τέχνης της αρτοποιητικής, της παράδοσης και της γευσιγνωσίας. Το μόνο εφήμερο γλυπτό που επιτελεί κοινωνικό έργο μεταξύ συνδαιτημόνων. Το παραδοσιακό ψωμί, η αρτοτεχνία και η γαστρονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός βιωματικού δρώμενου που συγκίνησε.

Μία ζεστή κοινότητα δημιουργήθηκε γύρω από το ψωμί και στήθηκε ένα ανοιχτό γαστρονομικό εργαστήρι, όπου ντόπιες νοικοκυρές και επαγγελματίες αρτοποιοί ηγήθηκαν της παρασκευής ψωμιού σε ανοιχτή φωτιά. Επισκέπτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν ενεργά, ζυμώνοντας και ψήνοντας το δικό τους ψωμί με αποκορύφωμα το «τραπέζι της προσφοράς», όπου μοιράστηκαν ψωμί, ελιές, ελαιόλαδο και κρασί, σε μια συγκινητική τελετουργία κοινότητας και συλλογικής εμπειρίας.

Γεύσεις, αρώματα και μουσική παράδοση

Το σκηνικό πλαισιώθηκε μουσικά με την παραδοσιακή δεξιοτεχνία του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου στο κλαρίνο και του Ηλία Καπάκου στο λαούτο, δημιουργώντας μια αυθεντική, πολυαισθητηριακή εμπειρία που παρέπεμπε σε εικόνες και ήχους μιας άλλης εποχής.

Όσοι βρέθηκαν εκεί συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο γευσιγνωσίας διαφορετικών ποικιλιών ψωμιού, υπό την καθοδήγηση του Bread Sommelier, Δημήτρη Φραγκογιάννη. Μέσα από τη γευστική αφήγηση που συνέθεσαν οι συμμετέχοντες, αναδείχθηκαν οι πλούσιες υφές, τα αρώματα, οι γεύσεις και η νοσταλγία που κουβαλά κάθε φέτα χειροποίητου ψωμιού.

Τι είναι το πρόγραμμα Ψωμί και Κάρβουνο;

Το 2023, το πρόγραμμα «Ψωμί & Κάρβουνο» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με πόρους της TTS. 12 βιωματικές δράσεις έχουν αγκαλιαστεί από το κοινό με κεντρικό άξονα το ψωμί σε χωριά, πλατείες, σπίτια, συλλόγους, μουσεία, και βιομηχανίες και χώρους γεφυρώνοντας την τέχνη της αρτοποιητικής με αυτή του σύγχρονου πολιτισμού και της παράδοσης. Η ονομασία της δράσης «BREAKING BREAD» — ερμηνεύεται ως το κόψιμο του ψωμιού με τα χέρια, το οποίο στη συνέχεια μοιράζεται ανάμεσα σε συνδαιτημόνες.

*Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τη σελίδα του Vamvakou Revival – Αναβίωση Βαμβακούς στο facebook.