Το καλάθι αυτή τη στιγμή είναι άδειο!

horiatika.press@gmail.com



horiatika.press@gmail.com
Μια πρωτότυπη προσέγγιση της Ιστορίας των χωριών της Ρουμανίας
Ανά τα χρόνια ο άνθρωπος θέλησε να διατηρήσει ζωντανά στη μνήμη του στοιχεία από το παρελθόν, σημαντικές στιγμές, πράγματα που άλλαξαν τη ζωή και την καθημερινότητα του. Στην αρχή στόμα με στόμα, μέσα από ιστορίες, να μεταφερθούν από τον έναν στον άλλον και έπειτά γραπτά… για να μείνουν… Κι όταν είδαν ότι αυτό μόνο δεν φτάνει για να μείνουν αναλλοίωτα τα γεγονότα στη μνήμη ήρθαν χώροι ολόκληροι, οργανωμένοι, με όλα όσα φυλάξαμε…
Ο στόχος κοινός… να μεταφερθούνστις επόμενες γενιές… Μουσείο ιστορίας, μουσείο τέχνης, μουσείο υφαντουργίας, μουσείο κινηματογράφου.. Όλη η πορεία των τεχνών και του κόσμου συγκεντρωμένη.
Και οι ρίζες μας; Πώς αρχίσαμε; Πώς φτάσαμε στο σήμερα; «Πάντα εδώ ήταν το χωριό;» Μια ερώτηση που κάνω συχνά στους παππούδες μου και είμαι βέβαιη πως πολλοί το έχουμε αναρωτηθείκάποια στιγμή που θέλαμε να μάθουμε την ιστορία της οικογένειας μας. «Όχι, ξεκίνησαν από πάνω και ήρθαν να χτίσουν το χωριό». Η καθημερινότητα άλλωστε να μας το επιβεβαιώνει με όλα τα «Παλιά – Νέα» χωριά που συναντούμε σε όλη την Ελλάδα.
«Κι εκείνα τα σπίτια άντεξαν; Τι απέγιναν;»
Απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μου έδωσε το μουσείο χωριού στο Βουκουρέστι (Muzeul Satului). Κι όμως υπάρχει και είναι και το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη! Εμπνευστής του συγκεκριμένου έργου είναι ο εθνογράφος Dimitrie Gusti, που ήθελε να φτιάξει ένα μουσείο το οποίο να αναπαριστά όσο το δυνατόν πιο ζωντανά τη ζωή στην ύπαιθρο. Και μπορώ να σας βεβαιώσω πως το πέτυχε!
Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο, ο οποίος στοχεύει στην πιστή αναπαράσταση ενός τυπικού ρουμανικού χωριού. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα παλαιότερα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της νεότερης ιστορίας του. Δημιουργήθηκε το 1936 και περιέχει περισσότερα από 300 ξύλινα σπίτια, ανεμόμυλους, εκκλησίες και άλλες κατασκευές αντιπροσωπευτικές της υπαίθρου της Ρουμανίας. Όλα μαζί σε κάνουν να νιώθεις μέρος της ρουμανικής υπαίθρου, μεταφέροντας σε νοερά στο παρελθόν. Αξιοσημείωτο είναι πως πολλά από τα κτίρια είναι αυθεντικά και μεταφέρθηκαν σε κομμάτια στον χώρο του μουσείου απευθείας από την ύπαιθρο. Το παλιότερο σπίτι ανάγεται στον 17ο αιώνα, φτάνοντας πιο κοντά στο σήμερα. Κάποια από τα σπίτια είναι επισκέψιμα, δίνοντας σου την ευκαιρία να δεις από κοντά τόσο το εσωτερικό τους, όσο και ρούχα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν.
Αν βρεθείτε κάποια στιγμή στο Βουκουρέστι αξίζει δίχως αμφιβολία να το επισκεφτείτε. Ως τότε ας αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαμε εμείς να φέρουμε το παρελθόν κοντά μας μας με έναν αντίστοιχο τρόπο; Μήπως το επόμενο Μουσείο χωριού;
Σταυριάννα Δεδικούση
Στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μπορούν να απευθυνθούν οι ζημιωθέντες.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
Ο Δήμος Νέας Ζίχνης καλεί τους πολίτες σε Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση.
Το νέο τεύχος της εφημερίδας μας είναι εδώ, γεμάτο ιστορίες,…
Η πρώτη συνέντευξη του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α αποκλειστικά στα χωριάτικα και…
Μπορεί η καθημερινότητα σε μια μικρή κοινότητα να αποτελέσει την…
Στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
Στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μπορούν να απευθυνθούν οι ζημιωθέντες.
Έχετε ποτέ παρακολουθήσει έναν αγώνα τοπικού ποδοσφαίρου σε κάποιο χωριό; Αν ναι,…
Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, πέντε μέλη και φίλοι της Σπηλαιολογικής Ομάδας…
Στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μπορούν να απευθυνθούν οι ζημιωθέντες.
Γνωρίστε το Λαογραφικό Μουσείο της Πρώτης Σερρών.
Ο Σύλλογος Φίλων Παραμυθιού «Παραμυθία» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,…
Ποιος ήταν ο αρχαίος ολυμπιονίκης της Αμφίπολης;
Στον Νομό Κιλκίς ένα ακριτικό χωριό αντιστέκεται.