Συνδρομή

horiatika.press@gmail.com

,

Άγγελος Βουρλίδας – ο διακεκριμένος αστροφυσικός από το Ροδολίβος

Από το Ροδολίβος στα αστέρια

Μικρά τα χωριά μας, λίγοι οι κάτοικοι, πολλοί όμως οι άνθρωποί τους που ζουν και δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Στην στήλη «Εμείς» γνωρίζουμε και μοιραζόμαστε τις ιστορίες όσων φτιάχνουν τον ιστό του τόπου μας.


Ο Δρ. Άγγελος Βουρλίδας είναι αστροφυσικός, με καταγωγή από το Ροδολίβος. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1967 και αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1989. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου πήρε
το Μάστερ το 1993 και το Διδακτορικό στην Ηλιακή Ραδιοαστρονομία το 1996. Εργάστηκε
για ένα χρόνο στο Caltech και το 1997 προσλήφθηκε από το Naval Research Laboratory των Η.Π.Α. για να εργαστεί στην ανάλυση της ηλιακής δραστηριότητας μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων και στην κατασκευή τηλεσκοπίων για διαστημικές εφαρμογές. Από το 2014 είναι επικεφαλής του Ηλιακού Τομέα στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στις ερευνητικές διαστημικές αποστολές της ΝΑSA και της ΕSA στον Ηλιο.

Ο κ. Βουρλίδας ασχολείται με την διαχείριση διαστημικών προγραμμάτων ως επιστημονικός υπεύθυνος (Project Scientist) δυο πυραυλικών (VAULT, VERIS) και τεσσάρων δορυφορικών προγραμμάτων: LASCO, SECCHI, SOLOHI και WISPR. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη δραστηριότητα του στέμματος και ειδικά στις εκρήξεις στεμματικής μάζας και την επίδρασή τους στο περιβάλλον της Γης (διαστημικός καιρός). Είναι μελος του Συμβουλίου Διαστημικού Καιρού της NASA και επιτροπών επιφορτισμένων με τη μακρόχρονη στρατηγική έρευνας του οργανισμου.

Ο κ. Βουρλίδας έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες συγγράματα σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 18.800 αναφορές και κατατάσσεται στο ‘top 2%’ επιστημόνων παγκοσμίως. Συμμετέχει σε πολλαπλά διεθνή συνέδρια ετησίως ως προσκεκλημένος ομιλητής και οργανωτής και είναι συχνό μέλος εξεταστικών επιτροπών της NASA. Από τον Αύγουστο του 2015, συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην έρευνα για στεμματικές εκπομπές μάζας και το διαστημικό καιρό.