Συνδρομή

horiatika.press@gmail.com

Σταθερό το «όχι» στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από τους κατοίκους της Κορμίστας 

Οι κάτοικοι παρευρέθηκαν στην ενημέρωση από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, με τη στάση τους να μένει απαράλλαχτη.

Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης εκπρόσωποι των εταιρειών «More» (Motor Oil Renewable Energy ΑΕ) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE, προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιουλίου σε ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου 60mW, έκτασης 960 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Κορμίστας, παρουσία πολλών μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Οι εκπρόσωποι των εταιριών, Σπύρος Κορομάντζος, Επικεφαλής Ανάπτυξης Έργων της εταιρείας ΜORE, Στέφανος Ξεκαλάκης, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός και o Πολιτικός Μηχανικός και υπεύθυνος έργου Βασίλης Λευτάκης κάλεσαν την τοπική κοινότητα του χωριού με σκοπό, όπως ανέφεραν, να αποσαφηνίσουν τα όσα σκοπεύει να κάνει η εταιρεία, τα ανταποδοτικά οφέλη που θα παρέχει η δημιουργία του στην τοπική κοινότητα αλλά και τα αντισταθμιστικά έργα.

Ο κ. Κορομάντζος αναφέρθηκε αρχικά στις προδιαγραφές του έργου, το οποίο θα είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, 48 mW, που θα βρίσκεται στο 1χλμ. βορειοανατολικά του χωριού, επι της επαρχιακής οδού Σερρών- Καβάλας και σε εκτάσεις που ανήκουν στην κοινότητα Κορμίστας. Από τα συνολικά 960 στρέμματα, το έργο υπολογίζεται να αναπτυχθεί σε μια επιφάνεια 700 περίπου στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα θα είναι εκτός περίφραξης, για τις ήδη υπάρχουσες χρήσεις. Καθώς πρόκειται για έργο που ξεκίνησε από άλλη εταιρεία ήδη από το 2021, ο κ. Κορομάντζος ανέφερε πως «η εταιρεία αυτή είχε κάνει όλες τις απαραίτητες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και στις αρχές του 2022 έλαβε την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) με το έργο να λαμβάνει μόνο θετικές εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις».

Οι δύο βασικοί μέτοχοι του έργου «MORE ΑΕ», θυγατρική της Motor Oil και σε κοινοπραξία με την ΔΕΗ, «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» έχουν ήδη προχωρήσει στην δημιουργία εταιρείας με την επωνυμία «Kορμίστα Solar ΑΕ».

Έγινε λόγος για μικρή επέμβαση στο χώρο και ήπιας μορφής ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις, όπου δεν θα γίνουν χωματουργικές εργασίες, θα αποψιλωθεί η σκληρή βλάστηση, με πασσαλόμπηξη για την στερέωση των φωτοβολταϊκών. Οι καλωδιώσεις θα είναι υπόγειες, ενώ θα διανοιχθούν δρόμοι για την μεταφορά των μηχανημάτων, μέρος εκ των οποίων κατά την διάρκεια του έργου θα αποκατασταθούν. Η κατασκευή υπολογίζεται πως θα χρειαστεί έναν περίπου χρόνο από την έναρξη της και η λειτουργία του έργου υπολογίζεται στα 25-30 χρόνια. Σύμφωνα με την νομοθεσία, θα υπάρχει περιμετρική φύτευση σε μια ζώνη οκτώ μέτρων με φυτά ύψους συνολικά δέκα μέτρων, ενώ εντός του έργου θα υπάρχει ζώνη περίπου 50 στρεμμάτων που θα γίνει φύτευση.

Αναφορικά με την επέμβαση επί της έκτασης όπου θα χωροθετηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, απαιτείται η καταβολή ανταλλάγματος χρήσης. Η εταιρεία, κατόπιν υποβολής σύνταξης μελέτης με δαπάνη της προς το Δασαρχείο Σερρών, υποχρεούται στην αναδάσωση έκτασης εμβαδού αντίστοιχου με του εκμισθωμένου ή στην εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, ποσού δαπάνης ίσο με το κόστος αναδάσωσης.

Εναλλακτικά, δύναται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια σχετική με την εκτέλεση των εργασιών αναδάσωσης ή δάσωσης, ή με άλλο δασοκομικό ή δασοτεχνικό έργο και επιθυμεί να καταβάλει το αντίτιμο της σχετικής δαπάνης προσαυξανόμενης κατά 30%, για την υλοποίηση της αναδάσωσης χωρίς να απαιτείται η σύνταξη της σχετικής μελέτης.

Ως προς τα ανταποδοτικά οφέλη αναφέρθηκαν από τον κ. Κορομάντζο: «βάση νόμου παίρνουμε με 2€ για κάθε μεγαβατώρα που παράγουμε, η οποία θα πηγαίνει στο Δήμο και στους κατοίκους κάθε περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό 150 χιλ. ευρώ ετησίως  και από αυτό το 40% θα πηγαίνει στα οικιακά ρολόγια της Κορμίστας ενώ το υπόλοιπο 60% θα πηγαίνει απευθείας στον Δήμο Αμφίπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, πρόκειται για ένα ποσό περίπου 170 με 180 ευρώ ετησίως για κάθε ρολόι στην Κορμίστα». Επιπλέον, αναφέρθηκε πως η εταιρεία θα επιδοτεί τους λογαριασμούς των μόνιμων κατοίκων Κορμίστας με ένα ποσό 350-400 ευρώ το χρόνο.

Ως προς τα αντισταθμιστικά έργα, οι εκπρόσωποι στάθηκαν σε δύο κυρίως σημεία: το θέμα πλημμύρας, κατολισθήσεων και διάβρωσης των εκτάσεων που θα εκμισθωθούν και για το οποίο ο κ. Ξεκαλάκης ανέφερε πως διεξάγεται περαιτέρω ειδική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και θα κατατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και τους ενδεχόμενους αναδασμούς γεωργικής γης που η εταιρεία είναι διατεθειμένη να κάνει, όπως και τη χρηματοδότηση άλλων έργων στην περιοχή. Αναφορές έγιναν και στην γενικότερη προσφορά του ομίλου Motor Oil στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται, με παράδειγμα τους Αγίους Θεοδώρους, όπου η εταιρεία εδρεύει. 

Η συζήτηση έγινε σε ένα κλίμα τεταμένο από την αρχή, με τους κατοίκους να εκφράζουν από νωρίς την αντίθετη στάση τους, τόσο στο έργο, όσο και στην ίδια την παρουσία των εκπροσώπων στο χωριό, αμφισβητώντας στην ουσία τους τα όσα υποστηρίχθηκαν, και επισημαίνοντας πως το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2025, όποτε και η πρόταση για το έργο είχε καταψηφιστεί. Μέσα στο κλίμα έντασης, ακούστηκαν εκφράσεις όπως «Φύγετε από εδώ», ενώ συνολικά η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έλλειψη τάξης και συντονισμού.

Οι κάτοικοι τόνισαν επανειλημμένα πως η αίτηση του έργου απορρίφθηκε ήδη δύο φορές και δεν ήταν λίγες οι παρεμβάσεις πως καθ’ όλη την διάρκεια «δεν έχουν τίποτα να ακούσουν». Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων παραμένει αρνητικό απέναντι στην υλοποίηση του έργου, το οποίο θεωρούν πως θα έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο για την περιοχή.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους κατοίκους αλλά και από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφίπολης, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την έλλειψη συντονισμού της συζήτησης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Όπως δεν κρυφτήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο έτσι και τώρα δεν έπρεπε να κρυφτούμε αλλά να ακούσουμε ότι έχουν να μας πουν. Ανταπέδωσα στη Κορμίστα την εμπιστοσύνη που μου δείχνει από το 2010 με το “όχι” μου και αν η Κορμίστα συνεχίσει να λέει “όχι” θα παραμείνει “όχι”, σε αυτό να είστε σίγουροι άλλα πρέπει να ακούσουμε».

«Αυτό που μας λέει ο κύριος εδώ, ούτε λίγο ούτε πολύ θα ήταν να βάλουν οι πολυεθνικές και από την τσέπη τους. Μας είπε από πού εγκρίθηκε, γιατί δεν μας λέει τι απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο; Και σαν Μηχανολόγος Μηχανικός, τι μελέτη έγινε για τις θερμικές επιπτώσεις και πόσο θα ανέβει εδώ η θερμοκρασία; Πόσοι από το χωριό θα δουλέψουν; Ένας- δύο. Τι γίνεται με το Τ50 και το Τ100; Μόνο τα δήθεν θετικά μας είπαν, αρνητικό δεν υπάρχει τίποτα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αμφίπολης. 

Παρέμβαση έκανε και ο κύριος Μπαχάρης Μπαχαρόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Δήμου Αμφίπολης», αναφορικά με τη θετική γνωμοδότηση του έργου: «Προς διόρθωση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο το 2021 και πήρε αρνητική γνωμοδότηση στα πλαίσια της διαβούλευσης. Στη συνέχεια η ΜΠΕ συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Καρυπίδη, το οποίο επίσης γνωμοδότησε αρνητικά. Ως προς τα ανταποδοτικά, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι υπό αναθεώρηση, κατά τη συζήτηση αφορά το καθεστώς του 3% στο οποίο αναφέρθηκε, τα ποσά είναι τόσο μικρά, έρχονται μετά από 4-5 χρόνια, και όσο για το ποσοστό που πάει στους Δήμους, γίνεται μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες που κανείς δε γνωρίζει εάν φτάνουν αυτά τα χρήματα και πού πηγαίνουν», αναφερόμενος και σε δηλώσεις του απερχόμενου κ. Σκυλακάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία και για την έγκριση της ΜΠΕ, ενώ τόνισαν τους κινδύνους απώλειας της κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας της περιοχής, αναφερόμενοι στο κενό βοσκοτόπων που θα δημιουργηθεί για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ο κ. Κορομάντζος σημείωσε πως η βόσκηση μπορεί να γίνει και μέσα στο φωτοβολταϊκό σταθμό.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημιουργία Δήμου Αμφίπολης”, Κώστας Τσιρογιάννης: «Ήρθατε και θεωρήσατε δεδομένο ότι θα γίνει το φωτοβολταϊκό, ενώ η τοπική κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι είναι αντίθετη. Δεν μπήκε καν ερώτημα, έστω ένα τοπικό δημοψήφισμα αν πρέπει να γίνει το έργο. Προφανώς μια λαϊκή συνέλευση πάντα εκφράζει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία αλλά και το δημοψήφισμα νομίζω ότι στέκει και νομικά. Η Κορμίστα δεν είναι τόπος που ξεπουλιέται. Νομίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το έργο και όλοι πρέπει να σταθούμε ξεκάθαροι απέναντι σε αυτό».